Žensko lice tretirano PRF-om

PRF TRETMAN

tretman vlastitom krvlju (Cleopatrin tretman)

PRF je skraćenica za pojam “Platelet-Rich Fibrin” sto u prijevodu znači “trombocitima obogacen fibrin”. PRF ima širok spektar indikacija, u dermatologiji, kozmetici, dentalnoj medicini, ortopediji i drugim medicinskim granama. Zovu ga još i “Vampirski tretman”. Koristi se za liječenje različitih stanja i pomlađivanje kože.

I-PRF (Injectable Platelet-Rich Fibrin)

je nova metoda koja sadrzi fibrinogen bogat trombocitima namijenjen za upotrebu u tekucem obliku radi lakše injekcijske aplikacije. Krv pacijenta se centrifugira u epruvetama bez koagulansa, samim tim je i dobiveni preparat 100% prirodan i kao takav se aplicira u kožu. Predstavlja revolucionarni postupak pomlađivanja i regeneracije kože pomocu matičnih stanica i faktora rasta koji se uzimaju iz vlastite krvi. Naša krv sadrži specifične faktore rasta, koji potiču proliferaciju fibroblasta i keratinocita. Te stanice sudjeluju u proizvodnji kolagena i keratina, te imaju važnu ulogu u obnavljanju oštećenih stanica i u stvaranju novih krvnih žila te na taj način dolazi do stvaranja mladog tkiva.

Tretman može osim Vašom krvlju biti kombiniran i sa različitim materijalima kao što su hijaluronska kiselina i vitamini – taj tretman naziva se Cleopatrin tretman po profesorici Cleopatri Nacopoulos koja ga je razvila.

Tretman se radi jedanput mjesecno. Nakon samo jednog tretmana vidljivo je poboljšanje i do 30% . Poželjno je napraviti tri tretmana u razmacima od mjesec dana. Nakon toga se preporuca ponavljati tretman jedanput godišnje.

Kandidati

PRF terapija se NE primjenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, kritične trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih i kroničnih oboljenja, trudnoće, kronične bolesti jetre i antikoagulacijske terapije, aktivnih infekcija kože, aktivnih akni, keloidnih oziljaka kože.

PRF terapija se upotrebljava za:
Priprema i zahvat

PRF terapija se izvodi brzo i jednostavno. Prije samog tretmana doktori će, standardnom procedurom, izvaditi 10 do 20 ml vase krvi. Bol koju ćete osjećati biti će minimalna i zanemariva, jednaka onoj koju osjecate pri klasičnom vađenju krvi. Nakon toga, doktor će posebnom tehnikom, odnosno centrifugom s velikim brojem okretaja, odvojiti plazmu od ostalih sastojaka vaše krvi.

PRF je relativno brz tretman. Čišćenje lica i primjena anestezije (topikalna ili lokalna anestezija) obično traje 15 do 45 minuta, dok sam postupak traje samo 20 do 30 minuta.Tako dobiven pripravak vaše krvi malim i nježnim ubodima sitnim iglicama, primjenjujemo na koži.

Tijekom tretmana, neki ljudi imaju mikrokrvarenje, ali to je normalno i ne treba brinuti.

Oporavak

Nakon zahvata moguca je pojava crvenila, natecenosti, minimalne nelagode mjesta koja su se tretirala, modrica, suhoće i ljuskanja kože

Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Nemojte očekivati da će se čudo vidjeti u ogledalu ujutro nakon tretmana. Uostalom, kolagen ne raste preko noci. Prvi rezultati vidljivi su nakon par tjedana u vidu vlažnosti, strukturi i tonusu kože. Pravi rezultati su vidljivi tek nakon nekoliko mjeseci, dok se potpuni efekt očekuje i do dvije godine. Nakon 20. godine života proizvodnja kolagena smnajuje se godišnje je za 1%. Bez dovoljno kolagena, koža počinje gubiti oblik, a bore se počinju pojavljivati. Kolagen se brže gubi zbog ozljeda, poput ožiljaka od akni, strija ili drugih ožiljaka.U tom razdoblju nakon tretmana koža se revitalizira, postaje mekša, elastičnija i vidno pomlađena. S vremenom bore postaju manje uočljive, ožiljci i strije polako blijede, a koža izgleda svjetlije i zategnutije Važno je shvatiti da može proći i nekoliko mjeseci kako bi osoba mogla vidjeti sve rezultate postupka.

Mjere opreza

PRF terapija pomlađivanja matičnim stanicama je jednostavan i siguran tretman. S obzirom da se PRP izvlači iz vaše krvi, ne postoji mogucnost prijenosa bolesti, alergija ili imunoloških reakcija.

PRP terapija se ne primjenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, kritične trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih i kroničnih oboljenja, trudnoće, kronične bolesti jetre i antikoagulacijske terapije,